O Polityce i PiSie. Niestety nie wszyscy o tym wiedzą.
PiS - rządy i opozycja
Re: PiS - rządy i opozycja
Dzięki
Re: PiS - rządy i opozycja
Dragoness, tym gorzej dla faktów? Jeszcze przed chwila niewzruszona pisałaś o mięsie. Nadrobiłaś już braki? Oczywiście nie te związane z białkiem roślinnym, bo tu brak tylko powodów do obaw.
Prawdą jest, że niektóre rośliny mogą zawierać mniejsze ilości niektórych aminokwasów, mianowicie lizyny, leucyny czy metioniny, ale to nie oznacza, ze jest powód do obaw w przypadku typowej diety roślinnej złożonej z różnorodnych produktów żywnościowych. Oznacza to tylko, że spożywanie wyłącznie jednego produktu i niezaspokajanie całkowitego zapotrzebowania na białko skutkowałoby niedoborem w zakresie określonego aminokwasu. Nie ma tez potrzeby skupiania się w tym zakresie na każdym jednym posiłku, bo organizm potrafi połączyć np. obiad ze śniadaniem, jeśli tylko nasza dieta jest ogolnie różnorodna. Ironia jest to, że chyba jedynym produktem żywnościowym całkowicie pozbawionym niezbędnego aminokwasu jest kolagen/żelatyna, w której brak tryptofanu.
If a diet has at least a modest amount of variability (which is the case in economically developed countries) there are no issues regarding sufficient intakes of any individual indispensable amino acids from vegetarian diets, including lysine. [/i]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893534/
The association of animal protein intake and CVD was mainly contributed to by protein from meat and dairy. Total plant protein intake was not associated with all-cause or cause-specific mortality, mainly explained by null associations for protein from grains and potatoes; but higher intake of protein from legumes, nuts, vegetables, and fruits was associated with lower risk of all-cause and cause-specific mortality.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32076944/
Jest to, widzimy, meta-analiza badań, czyli najwyżej w hierarchii badań naukowych. Kolejny argument za tym, by wybrać białko roślinne jako niezwiązane z podwyższonym ogólnym, jaki i określonym ryzykiem śmierci.
Przyczynowość odwrócona w badaniach nad chorobami sercowo-naczyniowymi:
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161 ... 117.028307
Powód, dla którego niższy poziom cholesterolu LDL bywa błędnie interpretowany jako przyczyna niektórych schorzeń. Nowotwór czy choroba zakaźna mogą go obniżyć, to nie niski poziom cholesterolu je powoduje.
Amerykańskie wytyczne żywieniowe zalecają spożywanie możliwie najmniejszych ilości cholesterolu, a ten znajduje się tylko w produktach odzwierzęcych (z wyjątkiem może białka jaja). Tym samym widać spójność i brak ryzyka, jeśli nie spożywamy białka zwierzęcego. W diecie śródziemnomorskiej jest go zwyczajnie niewiele (nacisk kładzie tu się na rośliny), stąd jej dobroczynność, nie dlatego że ta obecna wniej ilość białka pochodzącego od zwierząt jest jej niezbędnym składnikiem.
PS Zestawianie czerwonego mięsa z brokułem to nieporozumienie. Należy zestawiać ze sobą podobne odżywczo produkty. I nie zapominać, że profil białkowy czerwonego mięsa nie znosi jego szkodliwości.
Prawdą jest, że niektóre rośliny mogą zawierać mniejsze ilości niektórych aminokwasów, mianowicie lizyny, leucyny czy metioniny, ale to nie oznacza, ze jest powód do obaw w przypadku typowej diety roślinnej złożonej z różnorodnych produktów żywnościowych. Oznacza to tylko, że spożywanie wyłącznie jednego produktu i niezaspokajanie całkowitego zapotrzebowania na białko skutkowałoby niedoborem w zakresie określonego aminokwasu. Nie ma tez potrzeby skupiania się w tym zakresie na każdym jednym posiłku, bo organizm potrafi połączyć np. obiad ze śniadaniem, jeśli tylko nasza dieta jest ogolnie różnorodna. Ironia jest to, że chyba jedynym produktem żywnościowym całkowicie pozbawionym niezbędnego aminokwasu jest kolagen/żelatyna, w której brak tryptofanu.
If a diet has at least a modest amount of variability (which is the case in economically developed countries) there are no issues regarding sufficient intakes of any individual indispensable amino acids from vegetarian diets, including lysine. [/i]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893534/
The association of animal protein intake and CVD was mainly contributed to by protein from meat and dairy. Total plant protein intake was not associated with all-cause or cause-specific mortality, mainly explained by null associations for protein from grains and potatoes; but higher intake of protein from legumes, nuts, vegetables, and fruits was associated with lower risk of all-cause and cause-specific mortality.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32076944/
Jest to, widzimy, meta-analiza badań, czyli najwyżej w hierarchii badań naukowych. Kolejny argument za tym, by wybrać białko roślinne jako niezwiązane z podwyższonym ogólnym, jaki i określonym ryzykiem śmierci.
Przyczynowość odwrócona w badaniach nad chorobami sercowo-naczyniowymi:
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161 ... 117.028307
Powód, dla którego niższy poziom cholesterolu LDL bywa błędnie interpretowany jako przyczyna niektórych schorzeń. Nowotwór czy choroba zakaźna mogą go obniżyć, to nie niski poziom cholesterolu je powoduje.
Amerykańskie wytyczne żywieniowe zalecają spożywanie możliwie najmniejszych ilości cholesterolu, a ten znajduje się tylko w produktach odzwierzęcych (z wyjątkiem może białka jaja). Tym samym widać spójność i brak ryzyka, jeśli nie spożywamy białka zwierzęcego. W diecie śródziemnomorskiej jest go zwyczajnie niewiele (nacisk kładzie tu się na rośliny), stąd jej dobroczynność, nie dlatego że ta obecna wniej ilość białka pochodzącego od zwierząt jest jej niezbędnym składnikiem.
PS Zestawianie czerwonego mięsa z brokułem to nieporozumienie. Należy zestawiać ze sobą podobne odżywczo produkty. I nie zapominać, że profil białkowy czerwonego mięsa nie znosi jego szkodliwości.
Ostatnio zmieniony 2 lutego 2021, 19:33 przez Mosznicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: PiS - rządy i opozycja
Żółtka, rybciu, żółtka.Amerykańskie wytyczne żywieniowe zalecają spożywanie możliwie najmniejszych ilości cholesterolu, a ten znajduje się tylko w produktach odzwierzęcych (z wyjątkiem może białka jaja).
Nie bądź agresywny, ok? Tak jak napisałam, chwała ci za to, że walczysz o poprawę losu zwierząt, ja nie zamierzam na starość zmieniać nawyków żywieniowych, zwłaszcza że prawdopodobnie niewiele mi życia zostało. Tę krucjatę skieruj ku młodym, to oni będą "ruszać z posad bryłę świata". Mnie pozostaw moją wolność. Dziękuję za uwagę.Dragoness, tym gorzej dla faktów? Jeszcze przed chwila niewzruszona pisałaś o mięsie. Nadrobiłaś już braki? Oczywiście nie te związane z białkiem roślinnym, bo tu brak tylko powodów do obaw.
Re: PiS - rządy i opozycja
Nie, białka, o ile się nie mylę. Ale to i tak bez znaczenia.
Jestem tylko merytoryczny. Liczyłaś na obiektywny argument przeciwko diecie roślinnej (Twoi przodkowie jako szlachta mogli jeść więcej mięsa, ale tradycja to tez nie wymówka) jako powód do niezmieniania nawyków. Otrzymałaś coś odwrotnego. Jeśli więc najpierw sprawiasz wrażenie, że zmiana zwyczaju (zwyczaje to jeszcze nie właściwe potrzeby żywieniowe) nie wchodzi w grę z powodów ostatecznie czysto obiektywnych, a potem widzisz, że takowych brak, to oczekiwałbym konsekwencji w działaniu. Twój wiek naprawdę nie ma żadnego znaczenia, bo to nie łagodzi krzywdy zwierząt, dopóki wciąż się do niej przyczynisz. Jedna osoba mniej, to wciąż jedna osoba mniej- bez względu na wiek. Poza tym to idzie dalej, bo otoczenie widzi, ze można. Twój wiek i zrealizowana prokreacja jakos nie przeszkadzaja Ci walczyć o przyszłość młodego pokolenia, prawda? Wiec dlaczego nie tutaj? Cóż, znamy odpowiedź.
https://www.google.pl/search?q=don%27t+ ... 5-fzLoaalM
Jestem tylko merytoryczny. Liczyłaś na obiektywny argument przeciwko diecie roślinnej (Twoi przodkowie jako szlachta mogli jeść więcej mięsa, ale tradycja to tez nie wymówka) jako powód do niezmieniania nawyków. Otrzymałaś coś odwrotnego. Jeśli więc najpierw sprawiasz wrażenie, że zmiana zwyczaju (zwyczaje to jeszcze nie właściwe potrzeby żywieniowe) nie wchodzi w grę z powodów ostatecznie czysto obiektywnych, a potem widzisz, że takowych brak, to oczekiwałbym konsekwencji w działaniu. Twój wiek naprawdę nie ma żadnego znaczenia, bo to nie łagodzi krzywdy zwierząt, dopóki wciąż się do niej przyczynisz. Jedna osoba mniej, to wciąż jedna osoba mniej- bez względu na wiek. Poza tym to idzie dalej, bo otoczenie widzi, ze można. Twój wiek i zrealizowana prokreacja jakos nie przeszkadzaja Ci walczyć o przyszłość młodego pokolenia, prawda? Wiec dlaczego nie tutaj? Cóż, znamy odpowiedź.
https://www.google.pl/search?q=don%27t+ ... 5-fzLoaalM
Re: PiS - rządy i opozycja
Mosznicki pisze: ↑2 lutego 2021, 19:47 Nie, białka, o ile się nie mylę. Ale to i tak bez znaczenia.
Jestem tylko merytoryczny. Liczyłaś na obiektywny argument przeciwko diecie roślinnej (Twoi przodkowie jako szlachta mogli jeść więcej mięsa, ale tradycja to tez nie wymówka) jako powód do niezmieniania nawyków. Otrzymałaś coś odwrotnego. Jeśli więc najpierw sprawiasz wrażenie, że zmiana zwyczaju (zwyczaje to jeszcze nie właściwe potrzeby żywieniowe) nie wchodzi w grę z powodów ostatecznie czysto obiektywnych, a potem widzisz, że takowych brak, to oczekiwałbym konsekwencji w działaniu. Twój wiek naprawdę nie ma żadnego znaczenia, bo to nie łagodzi krzywdy zwierząt, dopóki wciąż się do niej przyczynisz. Jedna osoba mniej, to wciąż jedna osoba mniej- bez względu na wiek. Poza tym to idzie dalej, bo otoczenie widzi, ze można. Twój wiek i zrealizowana prokreacja jakos nie przeszkadzaja Ci walczyć o przyszłość młodego pokolenia, prawda? Wiec dlaczego nie tutaj? Cóż, znamy odpowiedź.
https://www.google.pl/search?q=don%27t+ ... 5-fzLoaalM
I powtarzam, lubię mięso i nie zamierzam się z tego spowiadać. Tu zaczyna się moja wolność.Spożywanie żółtek jaj ma także i swoje ujemne strony, w tym: [12] [14]
zawartość cholesterolu – żółtko jest źródłem w przybliżeniu 213 mg cholesterolu, podczas gdy lipoproteiny żółtka zawierają ⅔ złego cholesterol LDL a zatem 142 mg. Zalecane dzienne spożycie cholesterolu HDL i LDL to 300 mg, co oznacza, że jedno jajko dziennie dostarcza w przybliżeniu 66% dziennego spożycia cholesterolu.
kalorie – jajecznica z 3 jajek mas około 225 kcal. Jeśli więc liczysz dzienne spożycie kalorii, należy brać pod uwagę wartość kaloryczną żółtka jaj.
tłuszcz – w jajkach znajdziesz niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 , które są tłuszczami zdrowymi, ale oprócz nich, jajko jest też źródłem kwasów nasyconych. Spożycie jajecznicy z 3 jajek równa się 15 gramom tłuszczu, z których w przybliżeniu 5 g to kwasy nasycone.
Re: PiS - rządy i opozycja
Wątek o PiSie tak ???
Re: PiS - rządy i opozycja
Przemoc. Antropocentryzm jej nie usprawiedliwia.dragoness pisze: ↑2 lutego 2021, 20:38Mosznicki pisze: ↑2 lutego 2021, 19:47 Nie, białka, o ile się nie mylę. Ale to i tak bez znaczenia.
Jestem tylko merytoryczny. Liczyłaś na obiektywny argument przeciwko diecie roślinnej (Twoi przodkowie jako szlachta mogli jeść więcej mięsa, ale tradycja to tez nie wymówka) jako powód do niezmieniania nawyków. Otrzymałaś coś odwrotnego. Jeśli więc najpierw sprawiasz wrażenie, że zmiana zwyczaju (zwyczaje to jeszcze nie właściwe potrzeby żywieniowe) nie wchodzi w grę z powodów ostatecznie czysto obiektywnych, a potem widzisz, że takowych brak, to oczekiwałbym konsekwencji w działaniu. Twój wiek naprawdę nie ma żadnego znaczenia, bo to nie łagodzi krzywdy zwierząt, dopóki wciąż się do niej przyczynisz. Jedna osoba mniej, to wciąż jedna osoba mniej- bez względu na wiek. Poza tym to idzie dalej, bo otoczenie widzi, ze można. Twój wiek i zrealizowana prokreacja jakos nie przeszkadzaja Ci walczyć o przyszłość młodego pokolenia, prawda? Wiec dlaczego nie tutaj? Cóż, znamy odpowiedź.
https://www.google.pl/search?q=don%27t+ ... 5-fzLoaalMI powtarzam, lubię mięso i nie zamierzam się z tego spowiadać. Tu zaczyna się moja wolność.Spożywanie żółtek jaj ma także i swoje ujemne strony, w tym: [12] [14]
zawartość cholesterolu – żółtko jest źródłem w przybliżeniu 213 mg cholesterolu, podczas gdy lipoproteiny żółtka zawierają ⅔ złego cholesterol LDL a zatem 142 mg. Zalecane dzienne spożycie cholesterolu HDL i LDL to 300 mg, co oznacza, że jedno jajko dziennie dostarcza w przybliżeniu 66% dziennego spożycia cholesterolu.
kalorie – jajecznica z 3 jajek mas około 225 kcal. Jeśli więc liczysz dzienne spożycie kalorii, należy brać pod uwagę wartość kaloryczną żółtka jaj.
tłuszcz – w jajkach znajdziesz niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 , które są tłuszczami zdrowymi, ale oprócz nich, jajko jest też źródłem kwasów nasyconych. Spożycie jajecznicy z 3 jajek równa się 15 gramom tłuszczu, z których w przybliżeniu 5 g to kwasy nasycone.
Jesz dla smaku, odpowiedniki roślinne są (co tylko świadczy o tym, że to często kwestia przypraw), Inuitka nie jesteś... Nie widzę przeciwwskazań.
Re: PiS - rządy i opozycja
Rośliny też czują ty chory pojebie !!!
Re: PiS - rządy i opozycja
Waga też reaguje, jak na niej staniesz, łepku.
Re: PiS - rządy i opozycja
Kto jeszcze lubi takie jedzonko ?
Re: PiS - rządy i opozycja
Nie martw się, wódzia jest wegańska. Chyba.
PS Powinieneś zamawiać bez tego listka. Na pewno bardzo cierpiał.
PS Powinieneś zamawiać bez tego listka. Na pewno bardzo cierpiał.
Re: PiS - rządy i opozycja
Albo to :
Re: PiS - rządy i opozycja
Jakby ktoś z Was kręcił się koło Piwnicznej to po drugiej stronie granicy , w Mnisku polecam zajazd u Ditricha - gość robi fenomenalną dziczyznę...
Re: PiS - rządy i opozycja
Co tam robią te pomidory, fitobalu?! Co ci zrobiły?!
PS Wygląda jak seitan.
PS Wygląda jak seitan.